Nyt on sitten nähty pieni pala CERNiä ja keskieurooppalainen Vappu. Rehellinen ollakseni ootin kyllä CERNiltä vähän enemmän mutta ei reissu missään tapauksessa hukkaan heitetty ollut. Paikkoja meille esitteli kaikki stereotypiat täyttävä vanhempi fyysikko, joka hoiteli hommat vanhalla rutiinilla. Vierailun kohokohta oli rakenteilla olevan LHC-kiihdyttimen (Large Hadron Collider) työmaalla käynti ja tutustuminen ATLAS-mittalaitteeseen. Itse kiihdytinputki oli hyvin pieni. Sanoisin, että sinne saattoi työntää päänsä mukavasti mutta koripallon kanssa ois ollu tiukkaa. Ympärillä oleva mittalaite olikin sitten läpimitaltaan n. 20 metriä. Mut niinhän se menee; mitä pienempiä asioita tutkitaan, sitä isommat vehkeet tarvitaan.

75434.jpg
Kirosiko joku johtoviidakkoa tietokoneen takana?

Seuraavana päivänä kävimme tutustumassa mikro-optiikkafirmaan ja mm. Swatchille ja Tissotille kellon osia/mittalaitteita/elektroniikka kehittelevään yritykseen. Viimeisenä päivänä sitten päästiin leikkimään Winterthurissa sijaitsevaan Technorama-tiedepuistoon. Paikassa on valtava määrä erilaisia fysiikan ja matematiikan ilmiöitä esitteleviä ja selittäviä laitteita. Osa oli jo täysin itsestään selviä juttuja mutta löysin myös paljon mielenkiintoisia koelaitteita, joissa esiintyviä ilmiöitä ei ollut koskaan aikaisemmin tullut ajatelleeksi edes olevan olemassakaan. Tuttua fysiikkaa uudessa muodossa. Kahdessa tunnissa ehdin näpelöimään arviolta alle kymmenesosaa kaikista vehkeistä ja osaa puistosta en edes ehtinyt näkemään.

75436.jpg
On kiva osata käyttää Voimaa

Kulkuvälineenä meillä oli kolme minibussia, joilla matka taittui pienillä vuoristoteilläkin varsin mukavasti. Mielenkiintoinen juttu Sveitsiin liittyen on, että ilmeisesti verotuksesta johtuen diesel on kalliimpaa kuin normaali bensiini. Bensa olikin melkein ainoa asia, joka oli suunnilleen samanhintaista tai halvempaa Suomeen verrattuna. Esimerkiksi BigMac-ateriasta saa pulittaa vajaat 10e.

75438.jpg
Onneksi sveitsiläisillä huoltoasemilla on pitkät letkut

Vapuksi sitten menin Maijan luokse Strasbourgiin. Keskieuroopassa ei Vappu näy juuri mitenkään katukuvassa. Ainut asia mistä asian Strasbourgissakin huomasi oli, että kaupungin sisäinen julkinen liikenne ei pelannut lainkaan, mikä aiheutti pieniä ongelmia poislähdön aikaan. Saksassakin Vappu on vain yksi vapaapäivä muiden joukossa.
Kiitoksia muuten kommenteista. Niitä on mukava lukea.